Симон Трпчевски во посета на нашето училиште

Нашето училиште го посети нашиот најпознат пијанист МАЕСТРО СИМОН ТРПЧЕВСКИ, во друштво со писателот чичко ГОРЈАН ПЕТРЕСКИ. Воедно имавме чест да не почести со изведба на Ноктурно од професор Димитрије Бужаровски на новото полуконцертно пијано. Прекрасна дружба која кај сите нас ќе остане во трајно сеќавање, а најмногу на нашите ученици – млади надежни музички уметници.

 

 

“Уметноста е изработка на идеи. Страста, насилна или не, никогаш не смее да се изрази и да ја премине границата на вкусот. А музиката, дури и кога сме во најстрашни невољи никогаш не смее да задава болка во ушите, туку треба да ни годи и да не заведува.”
Волфганг Амадеус Моцарт.